Jadłospis

Planowany jadłospis          14.04.2025- 30.04.2025

 

poniedziałek  14.04.2025

Pieczarkowa z łazankami, pieczywo, kompot,  mus owocowy

Alergeny: seler, białko mleko, gluten, jaja, truskawki

 

Wtorek 15.04.2025

Kotlet a la gołąbki w sosie pomidorowym , ziemniaki, kompot

Alergeny: gluten, jaja, białka mleka krowiego, truskawki

 

Środa 16.04.2025

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, pieczywo, kompot, mieszanka studencka

Alergeny: seler, białka mleka krowiego, gluten, truskawki, orzechy

 

Czwartek 17.04.2025

Wolne

 

Piątek 18.04.2025

Wolne

 

Poniedziałek 21.04.2025

Wolne

 

Wtorek 22.04 2025

Wolne

Środa 23.04.2025

Pomidorowa   z ryżem i natka pietruszki, pieczywo, kompot, wafelek- Góralki

Alergeny: seler, białko mleka krowiego, gluten, truskawki, wafelek- może zawierać orzechy

 

Czwartek 24.04.2025

Kluski śląskie z gulaszem, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Alergeny: truskawki, majonez – jaja, gorczyca

 

Piątek 25.04.2025

Ryba  panierowana, ziemniaki, surówka z  kiszonej kapusty, kompot

Alergeny: ryba, gluten, jaja, truskawki

 

Poniedziałek 28.04.2025

Ogórkowa z ziemniakami, pieczywo, kompot,  twist- jogurt

Alergeny: seler, białka mleka krowiego, gluten, truskawki, mleko- jego pochodne

 

Wtorek 29.04.2025

Filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot

Alergeny: gluten, jaja, musztarda- gorczyca, truskawki

 

Środa 30.04.2025

Barszcz biały z kiełbaską , boczkiem i ziemniakami, kompot, brzoskwinie suszone

Alergeny: seler, białko mleka krowiego, gluten, truskawki

Zastrzegamy sobie prawo  drobnych zmian w jadłospisie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka,                      sól o obniżonej zawartości sodu, świeże zioła. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty np. : koncentrat pomidorowy, musztarda, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów- glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera, gorczycy.

 Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)  nr 1169/ 2011                               w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.