Jadłospis

Planowany jadłospis          31.03.2025 – 11.04.2025

poniedziałek  31.03.2025

Zupa węgierska z makaronem,  pieczywo , kompot, pomarańcze

Alergeny:  seler, jaja,  gluten, truskawki, cytrusy

 

Wtorek 01.04.2025

kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Alergeny : gluten, jaja, truskawki

 

Środa 02.04.2025

Krupnik z pęczakiem i ziemniakami, pieczywo mieszane, kompot,

jogurt typu – Skyr

Alergeny : seler, gluten,  truskawki, produkt mleczny.

 

Czwartek 03.04.2025

Kurczak w sosie śmietanowo- serowym, makaron penne, kompot

Alergeny : gluten, jaja,  produkt mleczny, truskawki

 

Piątek 04.04.2025

Miruna pieczona, ziemniaki, marchewka z porem,  kompot

Alergeny: gluten, ryba, jaja, truskawki

 

poniedziałek 07.04.2025

Zalewajka z kiełbasą  i ziemniakami , pieczywo mieszane, kompot,

 sok – Kubuś

Alergeny : seler, produkt mleczny, gluten, truskawki,

 

Wtorek 08.04.2025

Gulasz węgierski, ziemniaki, mizeria z zielonego ogórka i szczypiorku ze śmietaną, kompot

Alergeny: gluten, produkt mleczny, truskawki

 

Środa 09.04.2025

Kapuśniak z kiszonej kapusty  z ziemniakami ( zabielany), pieczywo mieszane, kompot, jogurt z kuleczkami

Alergeny: seler, gluten, produkt mleczny, truskawki

 

Czwartek 10.04.2025

Udko pieczone z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem , kompot

Alergeny: gluten, jaja, produkt mleczny, truskawki

 

Piątek 11.04.2025

Kopytka z okrasą, surówka Colesław – z białej kapusty, kompot

Alergeny: gluten , jaja, musztarda- zawiera gorczycę, truskawki

Zastrzegamy sobie prawo  drobnych zmian w jadłospisie.                                                                                   Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka,                 sól o obniżonej zawartości sodu, świeże zioła. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty np. : koncentrat pomidorowy, musztarda, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów- glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera, gorczycy.
 Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)  nr 1169/ 2011                              w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.